Om os og Rita

Jeg startede mit lille stueopdræt op i foråret 2020, men inden da lå der mange tanker og meget planlægning bag det. Allerede da vi skulle vælge vores anden toller, vi havde jo Sally fra 2007, skulle det være en tæve som potentielt skulle være vores første avlstæve. Det blev vores skønne Rita. I september 2019 tog jeg DKK’s opdrætteruddannelse, det gav mere mod og ballast til at fortsætte planen om en kennel, men også med et godt netværk af erfarende opdrætter af racen har hjulpet mig.

Jeg hedder Dorthe Vedel, til daglig arbejder jeg som visitator og har en baggrund som trænende ergoterapeut gennem 20 år. Jeg bor sammen med Jesper, der er orlogskaptajn i Søværnet og daglig leder i Søopmålingen. Vi bor i Taastrup, sammen med Rita og hendes hvalp Enola. Vores to voksne sønner er flyttet hjemmefra, men er stadig en stor del af tøsernes liv.

Vi er begge jæger. Jesper mest i vores skov i Sverige, på vildsvin. Jeg bliver en gang i mellem inviteret med i min gamle jagtklub på Stevns og så er Rita osse med.

Jeg er frivillig i Tollerklubben, i Jagtudvalget, hvor jeg sammen med Birgitta, er ansvarlig for at arrangere jagtprøver på Sjælland. Derudover er jeg også med i kreds Sjællands aktivitetsudvalg, hvor vi under forår 2022 har et introforløb med den genindførte tollerbrugsprøve. Vi har 6 deltager der kommer til at stifte bekendskab og afprøver de forskellige elementer og slutteligt har mulighed for at stille til en officiel prøve og der med starte i klubbens jagtprøvesystem

Rita er en blandt fire skønne hvalpe fra den svenske kennel www.marielundstollarna.se. Hun blev født i november 2017.

Saffran, tante Mynta, Sansa, Rita & Chips

I perioder træner vi sammen med andre tollere fra Sjællandskredsen. Det er altid vældig hyggeligt at mødes og få en god toller-snak i kaffepausen. Det foregår ved Naturstyrrelsens område ved Sorø.

Til daglig er Rita en familiehund, men vi bruger en del tid på hundetræning. Vi dyrker primært jagttræning mhp. tollerjagtprøven og workingtest. Vi træner flere gange om ugen med dummys og indimellem med vildt. Er vi i Sverige planlægger vi gerne et træningstræf med Ritas søskende, det er et fællesskab vi sætter meget pris på, hvor vi får mange input fra dygtige svenske hundeførere.

I 2020/21 havde jeg et samarbejde med jagthundetræner Tina Jungshoved Bjerre, hvor hun havde tilrettelagt og undervist 7 toller og deres fører i basis træning med henblik at få et indblik i lydighed, kontakt, apporteringstræning mm. Det foregik hen over vinterhalvåret, hvor vi mødes en hel dag cirka hver 5 weekend. Man fik så individuelt, opgaver der skulle trænes med i den mellemliggende periode. Der har været efterspørgelse efter dette i sjællandskredsen. Målet var at få flere til at dyrke jagt-/apporteringstræning med sin hund og måske ende med at deltage til en prøve samt at skabe et fællesskab, hvor man måske finder en træningsmakker.

Rita til Kropskontrol

Rita og jeg går hos jagtinstruktør Pil fra Midtsjællands Hundetræning. Det er altid sjovt at deltage på et lille hold, hvor man er eneste toller blandt labradorer og en jagt-golden. Her arbejder vi med alle elementer indenfor jagttræning for retriever; apportering til vand/land, søg, dirigering, men også elementer fra lydighed og det at være i ro indtil det bliver ens tur.

Rita til jagttræning hos Midtsjællands hundetræning
Efterårs træning hos Pil🍂
Rita og jeg har bestået brugsprøven i DRK, nov. 2021

Rita er en skøn tæve, der er arbejdsvillig, men hun kan også slappe af på sofaen eller på en skyggeplads i haven. Hun har en god ”on-off knap”. Hun er uden lyd (en vigtig egenskab for tolleren som jagthund) og hun har ikke tendens til stress. Rita er kærlig og meget glad for sin familie, især når vores voksne sønner kommer forbi, er der altid stor glæde. Indimellem er hun lidt reserveret, hvilket normalt anses som et kendetegn for racen – hun er mest knyttet til os.

Rita har været til et par kvalifikationsprøver i 2019 i Danmark samt ved Tollarspecialen i Sverige sommeren 2019, men var ikke helt klar – men det giver erfaring for både hunden og mig. Hun fik en 3. præmiering ved en workingtest i maj 2019 samt titlen som Hund med stort potentiale – hvilket er noget at leve op til ;O).

2020 Toller Working test

Rita stillede til en dobbelt prøve i Jylland i juli gennemførte, men med 0. Hun tog revanche den sidste weekend i august, hvor der blev til to 3. Præmie.

2021 blev det bare til en enkelt WT på Sjælland, hvor det blev til en 3. Præmie.

Vi satser på at 2022 bliver et spændende år med flere prøver og forhåbenligt en parring til efteråret.

Hun har været til udstilling i februar i 2020, hvor det blev til en Very Good. Rita har en mørk snude og er mørk omkring øjnene. Pelsen er klassisk rød med mindre hvid aftegning på bryst samt på poterne.

Vi er begyndt til Nosework hos Bagsværd Hundeskole. Jeg har altid trænet søg indendørs og ude i haven med godbidder, men nu gør vi det mere målrettet på duft. Rita har en rigtig god næse, på kort tid fået styr på duften – lavendel – en god måde at aktivere hende på, der ikke kræver det helt store opsæt. Vi satser på at gå til prøver i NW, når hun og jeg er klar. Vi synes i hvertfald det er sjovt.

Bestået Nosework, 1. Præmie i beholdersøg

Rita har gået til hvalpe- og unghundetræning fra hun var ca. 11 uger, dette forventer vi selvfølgeligt også, at vores kommende hvalpe gør sammen med deres nye ejere. Det er den bedste måde at lære sin hund og sig selv at kende som hundefører. Det første år får de nye hvalpeejere et gratis medlemskab af Tollerklubben. Her kan man finde råd, vejledning samt arrangementer. Jeg kan anbefale, at man kigger ind på www.tollerklubben.dk  eller på toller dk på Facebook. Her kan man finde skønne billeder, tips og ideer fra andre toller-ejere.

I efteråret 2019 gennemgik jeg opdrætteruddannelsen i DKK-regi og blev medlem af jagtudvalget i Tollerklubben.

Det kommende hvalpekuld vil blive fysisk og mentalt stimuleret, socialiseret og præget på vildt gennem de 8 uger de bor os, så vi kan aflevere en dejlig lille guldklump, til den nye familie, som forventes at arbejde videre med at sætte et positivt præg på hvalpen. Målet er at få en god familiehund, der er i balance med sig selv og sine omgivelser.

Rita’s data

Marielundbäckens Game of Thrones Melisandre

DK01128/2018 (DK registreringsnr.)

SE58198/2017 (SE registreringsnr.)

Født 10. november 2017

HD A

AD 0

DE fri

PRA fri

Øjenundersøgelse gennemført april 2020, bemærkning ektopiske cilier

BPH med skud – gennemført i Lund i efteråret 2019 (adfærds- og personligshedbeskrivelse)

Rita vejer 20 kg og er 48 cm høj

Med hjælp og vejledning fra vores svenske opdrætter samt gennemgang af hanhundelister og efter besøg hos et par hanhunde, valgte jeg en svensk hanhund, Dyzon, til vores første kuld. Det var et meget godt match. 4 sunde og skønne hvalpe, 3 tæver og en hanhund, som blev født på Ritas fødselsdag.

Til en kommende hvalpekøber hos Gefion Tollers:

Vi forventer at du/i har sat jer ind i de særlige kendetegn, der er kendetegnende ved racen – en toller er måske ikke altid den nemmeste førstegangshund. At man er indstillet på at bruge tid på at arbejde sammen med sin hund gennem en form for hundesport. Vi valgte fra starten at fokusere på jagttræning med Rita, dog med lydighed på sidelinien. Med vores gamle hund Sally, var der mest fokus på lydighedstræning, og hun opnåede en 1. præmie i LP1 og LP2 . Der findes mange typer af hundesport, som tolleren er skabt til. Det kan udover jagt- og lydighedstræning også være agility, nosework, spor og rally, m.m.

Det er også vigtigt for os, at hunden trives i en almindelig hverdag sammen med dig og familien, og at du således har overskud i dagligdagen til et nyt familiemedlem. Husk at det bliver et kært familiemedlem mange år fremover.

Udover at dyrke noget sammen med din hund, opfordrer vi til, at man får røntgenundersøgt hundens hofte og albuer, når den er 12-18 mdr., for at fastlægge sundheden hos racen (HD index). Dette er der stort fokus på i Tollerklubben, hvilket jeg som opdrætter, naturligvis støtter. Derudover forventer at der laves en mentaltest af hvalpene, når de er omkring 2 år – gennem DKK. Jeg melder ud, når tiden er inde for de to undersøgelser.

Rita og Sally

Datter Enola og Rita. November 2021
%d bloggers like this: