Om os

Vi er en ny opstartet kennel, hvor Rita er vores første avlstæve.

Jeg hedder Dorthe og bor sammen med min mand Jesper i Taastrup. Jeg er uddannet ergoterapeut og arbejder som visitator, Jesper er officer i Søværnet. Vi har to voksne sønner, som begge er flyttet hjemmefra.

Vi har haft toller siden 2007. Det har i høj grad været med til at berige vores hverdag med skønne oplevelser i naturen, om det er på gåture, træning, jagt eller oppe på vores gård i nordøst Skåne.

Rita er en blandt fire skønne hvalpe fra den svenske kennel www.marielundstollarna.se. Hun blev født i november 2017.

Saffran, tante Mynta, Sansa, Rita & Chips

I perioder træner vi sammen med andre tollere fra Sjællandskredsen. Det er altid vældig hyggeligt at mødes og få en god toller-snak i kaffepausen. Det foregår ved Naturstyrrelsens område ved Sorø.

Til daglig er Rita en familiehund, men vi bruger en del tid på hundetræning. Vi dyrker primært jagttræning mhp. tollerjagtprøven og workingtest. Vi træner 2-4 gange om ugen med dummys og indimellem med vildt. En gang om måneden træner vi med Ritas mor og søskende, det er et fællesskab, hvor vi får mange input fra dygtige svenske hundeførere.

Aktuel har jeg startet et samarbejde med jagthundetræner Tina Jungshoved Bjerre, hvor hun har tilrettelagt og underviser 7 toller og deres fører i basis træning med henblik at få et indblik i lydighed, kontakt, apporteringstræning mm. Det foregår hen over vinterhalvåret, hvor vi mødes en hel dag cirka hver 5 weekend. Man får så individuelt, opgaver der skal trænes med i den mellemliggende periode. Der har været efterspørgelse efter dette i sjællandskredsen. Målet er at få flere til at dyrke jagt-/apporteringstræning med sin hund og måske ende med at deltage til en prøve samt at skabe et fællesskab, hvor man måske finder en træningsmakker.

Siden Rita var 10 mdr., har hun været med på praktisk jagt, da Jesper og jeg begge er jægere.

Rita og jeg har gået til jagttræning for retriever hos Tina Jungshoved Bjerre. Når barselstiden er ovre, skal der igen være fokus på træning med henblik på prøver. For at prøve noget helt andet, har Rita og jeg fulgt drop-in i Kropskontrol hos Tinas hunde. Formålet er, at Rita for trænet styrke og balance, men også at få inspiration til andet end jagttræning – og selvfølgelig at have det sjovt sammen.

Rita til Kropskontrol

Rita er en skøn tæve, der er arbejdsvillig, men hun kan også slappe af på sofaen eller på en skyggeplads i haven. Hun har en god ”on-off knap”. Hun er uden lyd (en vigtig egenskab for tolleren som jagthund) og hun har ikke tendens til stress. Rita er kærlig og meget glad for sin familie, især når vores voksne sønner kommer forbi, er der altid stor glæde. Indimellem er hun lidt reserveret, hvilket normalt anses som et kendetegn for racen – hun er mest knyttet til os.

Rita har været til et par kvalifikationsprøver i 2019 i Danmark samt ved Tollarspecialen i Sverige sidste sommer, men var ikke helt klar – men det giver erfaring for både hunden og mig. Hun fik en 3. præmiering ved en workingtest i maj sidste år samt titlen som Hund med stort potentiale – hvilket er noget at leve op til ;O).

2020 Toller Working test

Rita stillede til en dobbelt prøve i Jylland i juli gennemførte, men med 0. Hun tog revanche den sidste weekend i august, hvor der blev til to 3. Præmie.

Hun har været til udstilling i februar i år, hvor det blev til en Very Good. Rita har en mørk snude og er mørk omkring øjnene. Pelsen er klassisk rød med mindre hvid aftegning på bryst samt på poterne.

Rita har gået til hvalpe- og unghundetræning fra hun var ca. 11 uger, dette forventer vi selvfølgeligt også, at vores kommende hvalpe gør sammen med deres nye ejere. Det er den bedste måde at lære sin hund og sig selv at kende som hundefører. Det første år får de nye hvalpeejere et gratis medlemskab af Tollerklubben. Her kan man finde råd, vejledning samt arrangementer. Jeg kan anbefale, at man kigger ind på www.tollerklubben.dk  eller på toller dk på Facebook. Her kan man finde skønne billeder, tips og ideer fra andre toller-ejere.

I efteråret 2019 gennemgik jeg opdrætteruddannelsen i DKK-regi og blev medlem af jagtudvalget i Tollerklubben.

Det kommende hvalpekuld vil blive fysisk og mentalt stimuleret, socialiseret og præget på vildt gennem de 8 uger de bor os, så vi kan aflevere en dejlig lille guldklump, til den nye familie, som forventes at arbejde videre med at sætte et positivt præg på hvalpen. Målet er at få en god familiehund, der er i balance med sig selv og sine omgivelser.

Rita’s data

Marielundbäckens Game of Thrones Melisandre

DK01128/2018 (DK registreringsnr.)

SE58198/2017 (SE registreringsnr.)

Født 10. november 2017

HD A

AD 0

DE fri

PRA A

Øjenundersøgelse gennemført april 2020, bemærkning ektopiske cilier

BPH med skud – gennemført i Lund i efteråret 2019 (adfærds- og personligshedbeskrivelse)

Rita vejer 19 kg og er 48 cm høj

Med hjælp og vejledning fra vores svenske opdrætter samt gennemgang af hanhundelister og efter besøg hos et par hanhunde, valgte jeg en svensk hanhund, Dyzon, til bores første kuld. Det var et meget godt match. 4 sunde og skønne hvalpe, 3 tæver og en hanhund.

Til en kommende hvalpekøber hos Gefion Tollers:

Vi forventer at du/i har sat jer ind i de særlige kendetegn, der er kendetegnende ved racen – en toller er måske ikke altid den nemmeste førstegangshund. At man er indstillet på at bruge tid på at arbejde sammen med sin hund gennem en form for hundesport. Vi valgte fra starten at fokusere på jagttræning med Rita, dog med lydighed på sidelinien. Med vores gamle hund Sally, var der mest fokus på lydighedstræning, og hun opnåede en 1. præmie i LP1 og LP2 . Der findes mange typer af hundesport, som tolleren er skabt til. Det kan udover jagt- og lydighedstræning også være agility, nosework, spor og rally, m.m.

Det er også vigtigt for os, at hunden trives i en almindelig hverdag sammen med dig og familien, og at du således har overskud i dagligdagen til et nyt familiemedlem. Husk at det bliver et kært familiemedlem mange år fremover.

Udover at dyrke noget sammen med din hund, opfordrer vi til, at man får røntgenundersøgt hundens hofte og albuer, når den er 12-18 mdr., for at fastlægge sundheden hos racen (HD index). Dette er der stort fokus på i Tollerklubben, hvilket jeg som opdrætter, naturligvis støtter.

Rita og Sally

%d bloggers like this: