
Inden jeg startede mit lille stueopdræt op i foråret 2020, lå der mange tanker og meget planlægning bag. Vi havde på det tidspunkt Sally som var født i 2007. Vi havde derfor behov for en ny tæve, der forhåbningsvis skulle blive vores første avlstæve. I januar 2018 hentede vi vores nye tæve i Sverige, vores skønne Rita.
I september 2019 tog jeg DKK’s opdrætteruddannelse, det gav mere mod og ballast til at fortsætte planen om en kennel, men også et godt netværk af erfarende opdrættere af racen har hjulpet mig.
Jeg hedder Dorthe Vedel, til daglig arbejder jeg som visitator og har en baggrund som trænende ergoterapeut gennem 20 år. Jeg bor sammen med Jesper, der er orlogskaptajn i Søværnet. Vi bor i Taastrup, sammen med Rita og hendes hvalp Enola. Vores to voksne sønner er flyttet hjemmefra, men er stadig en stor del af tøsernes liv.
Vi er begge jægere. Jesper mest i vores skov i Sverige, hvor der er godt med vildsvin. Jeg bliver en gang i mellem inviteret med i min gamle jagtklub på Stevns og så er Rita også med.
Jeg er frivillig i Tollerklubben, i Jagtudvalget, hvor jeg sammen med Birgitta, er ansvarlig for at arrangere jagtprøver på Sjælland. Derudover er jeg også med i kreds Sjællands aktivitetsudvalg, hvor vi under foråret 2022 bl.a. har gennemført et introforløb med den genindførte tollerbrugsprøve.

Rita er en af fire skønne hvalpe fra den svenske kennel www.marielundstollarna.se. Hun blev født i november 2017.

I perioder træner vi sammen med andre tollere fra Sjællandskredsen. Det er altid vældig hyggeligt at mødes og få en god toller-snak i kaffepausen. Det foregår på Naturstyrelsens område ved Sorø.

Til daglig er Rita en familiehund, men vi bruger en del tid på hundetræning. Vi dyrker primært jagttræning mhp. jagtprøver. Vi træner flere gange om ugen med dummys og indimellem med vildt. Er vi i Sverige planlægger vi gerne et træningstræf med Ritas søskende. Det er et fællesskab vi sætter meget pris på, det giver mange input fra dygtige svenske hundeførere.

I perioder går Rita og jeg hos jagtinstruktør Pil fra Midtsjællands Hundetræning. Det er altid sjovt at deltage på et lille hold, hvor man er eneste toller blandt labradorer og en jagt-golden. Her arbejder vi med alle elementer indenfor jagttræning for retriever; apportering til vand/land, søg, dirigering, men også elementer fra lydighed og det at være i ro indtil det bliver ens tur.




Rita er en skøn tæve, der er arbejdsvillig, men hun kan også slappe af på sofaen eller på en skyggeplads i haven. Hun har en god ”on-off knap”. Hun er uden lyd (en vigtig egenskab for tolleren som jagthund) og hun har ikke tendens til stress. Rita er kærlig og meget glad for sin familie, især når vores voksne sønner kommer forbi, er der altid stor glæde. Indimellem er hun lidt reserveret, hvilket normalt anses som et kendetegn for racen – hun er mest knyttet til os.

Rita og jeg stiller til Working Test i Tollerklubben
I efteråret bestod Rita Brugsprøve i dansk retriever klub.

Hun har været til udstilling i februar i 2020, hvor det blev til en Very Good. Rita har en mørk snude og er mørk omkring øjnene. Pelsen er klassisk rød med mindre hvid aftegning på bryst samt på poterne.
Vi går til Nose work hos Kirsten ved Bagsværd Hundeskole. Jeg har altid trænet søg inden- og udendørs i haven med godbidder, men nu gør vi det mere målrettet på duft. Rita har en rigtig god næse, og på kort tid har hun fået styr på duften – lavendel. Nose work er en god måde at aktivere hende på, og det kræver ikke det helt store opsæt. Vi har været med til to prøver i foråret, hvor Rita bestod og endda fik en 1. pris i beholdersøg på tid.


Rita har gået til hvalpe- og unghundetræning fra hun var ca. 11 uger, dette forventer vi selvfølgeligt også, at vores kommende hvalpe gør sammen med deres nye ejere. Det er den bedste måde at lære sin hund og sig selv at kende som hundefører.
Det første år får de nye hvalpeejere et gratis medlemskab af Tollerklubben. Her kan man finde råd, vejledning samt arrangementer. Derudover et gavekort til gratis deltagelse til en prøve eller udstilling.
Jeg kan anbefale, at man kigger ind på www.tollerklubben.dk eller på toller dk (ikke en del af Tollerklubben) eller Tollerklubben på Facebook. Her kan man finde skønne billeder, tips og ideer fra andre toller-ejere.

Det kommende hvalpekuld vil blive fysisk og mentalt stimuleret, socialiseret og præget på vildt gennem de 8 uger de bor os, så vi kan aflevere en dejlig lille guldklump, til den nye familie, som forventes at arbejde videre med at sætte et positivt præg på hvalpen. Målet er at få en god familiehund, der er i balance med sig selv og sine omgivelser.

Rita’s data
Marielundbäckens Game of Thrones Melisandre
DK01128/2018 (DK registreringsnr.)
SE58198/2017 (SE registreringsnr.)
Født 10. november 2017
HD A
AD 0
DE fri
PRA fri
Øjenundersøgelse gennemført april 2020, bemærkning ektopiske cilier
BPH med skud – gennemført i Lund i efteråret 2019 (adfærds- og personligshedbeskrivelse)

Rita vejer 19,5 kg og er 47 cm høj
Med hjælp og vejledning fra vores svenske opdrætter samt gennemgang af hanhundelister og efter besøg hos et par hanhunde, valgte jeg en svensk hanhund, Dyzon, til vores første kuld. Det var et meget godt match. 4 sunde og skønne hvalpe, 3 tæver og en hanhund, som blev født på Ritas fødselsdag.
Til vores andet kuld har jeg valgt en svensk-dansk hanhund Happy Trail’s First New Lexus, bosiddende i Småland, Sverige. Se mere om dette på Bluebells and Daisies kuldet
Enola’s data
Gefion Tollers Nordlysets Enola

Født den 10. November 2020
DK22041/2020
Mor
Marielundsbäckens Melisandre aka Rita DK01128/2018.
Far
Blazing Fowler’s Holy Smoke aka Dyzon
SE12318/2017
Vægt 17 kg og 45 cm høj
Sundhed
HD A/B
AD 0
DE fri
Faren fri for CDMC
Enola har på nuværende tidspunkt ikke gennemgået flere undersøgelser. Vil ske hvis vi påtænker at anvende hende til avl
Enola er en tæve, der gerne vil arbejde. Skal der løbes efter noget, er hun altid frisk på at deltage. Enola er mest knyttet til os og Rita. Men dem der kommer fast i vores hjem eller vi træner sammen med, er hun meget glade for. Fremmed skal altså lige ses an.
Sammen med sin hundefører (far) Jesper, går hun til agility i Taastrup agility klub. Her har Enola allerede vist stor interesse for opgaverne og er lærenem. Om hendes fysik kan man sige at, hun har en god accelleration og en god kondition, der gør at hun gerne udfordres. Det bliver spændende at følge deres agility forløb.
På jagtområdet, har Enola gået til brugsprøve træning hos Pil fra Midtsjællands hundetræning sammen med Jesper. Jeg har haft et jagttræningsforløb med Enola hos Lise fra Heartlands hundecenter, hvor vi sammen har trænet basistræning indenfor apportering, dirigering, fodarbejde, stopfløjt mm. Det var rigtig godt og sjovt at træne med en unghund igen samt få inspiration til den daglige træning. Jesper har efterfølgende også haft et forløb med jagttræning hos Lise, for øvede hunde.

Enola har bestået brugsprøven i DRK og Tollerklubbens tollerbrugsprøven her til efteråret 2022



Til en kommende hvalpekøber hos Gefion Tollers:
Vi forventer at du/i har sat jer ind i de særlige kendetegn, der er kendetegnende ved racen – en toller er måske ikke altid den nemmeste førstegangshund. At man er indstillet på at bruge tid på at arbejde sammen med sin hund gennem en form for hundesport. Vi valgte fra starten at fokusere på jagttræning med Rita, dog med lydighed på sidelinien. Med vores gamle hund Sally, var der mest fokus på lydighedstræning, og hun opnåede en 1. præmie i LP1 og LP2 . Der findes mange typer af hundesport, som tolleren er skabt til. Det kan udover jagt- og lydighedstræning også være agility, nosework, spor og rally, m.m.
Det er også vigtigt for os, at hunden trives i en almindelig hverdag sammen med dig og familien, og at du således har overskud i dagligdagen til et nyt familiemedlem. Husk at det bliver et kært familiemedlem mange år fremover.
Udover at dyrke noget sammen med din hund, opfordrer vi til, at man får røntgenundersøgt hundens hofte og albuer, når den er 12-18 mdr., for at fastlægge sundheden hos racen (HD index). Dette er der stort fokus på i Tollerklubben, hvilket jeg som opdrætter, naturligvis støtter. Derudover forventer at der laves en mentaltest af hvalpene, når de er omkring 2 år – gennem DKK. Jeg melder ud, når tiden er inde for de to undersøgelser.

Rita og Sally
